Bu Blogda Ara

Sayfalar

6 Aralık 2010 Pazartesi

Geç Kalan Ah !


           
İleri yaştaki karı kocanın hiç bir zaman çok iyi anlaştıkları söylenemezdi. Hele kadın kocasından çok şikâyetçi idi. Hayatının her döneminde kocasının tam olarak yanında olmadığından şikâyetçiydi.
Kocası da her eve geldiğinde güler yüz görmediğini anlatırdı etrafına. Fakat her şeyin farkında olan koca çevresinin en hoş sohbet insanlarından birisiydi. Arabuluculuk dünürcülük ve bunun gibi işlerde tüm çevresi adamı götürürdü yanlarında. Konuşması ile insanları ikna eder o işi bitirmeden gelmezdi.
Kadında kocasının iş bitiriciliğini bilir takdir eder fakat işlerine yardımcı olmadığından dert yanardı. Kadın sabah erkence kalkıp çoluk çocuğunu okula, kocasını da işe gönderip kendisi ahırdaki hayvanlara bakıp, mevsimine göre ot biçmeye ekin biçmeye, davar gütmeye, evin odun ihtiyacı için odun kesmeye veya bağ bahçe işlerine gider. Eğer yaz mevsimi ise bahçeden doğru yaylaya ılkıya (yaylada ki davarların yattığı yer ve süt sağım işi) gider. Süt sağım işi akşam ezanı ile ancak biter yayladan süt helkesi ile dönüş yatsı ezanlarını bulur. Bu saatten sonra eve gelip çeşmeden su doldurmak, yemek yapmak kadını canında bezdiriyordu. Fakat kocan memur bu işleri yapma bırak diyenlere de kızar, beş tane çocuğu büyütüp okutmak kolay mı derdi. Kocası işten çıkınca ev işlerine yardım ederdi ama bu yetersiz kalırdı.
Karı ile kocanın tartışmaları hiç eksik olmazdı. Bir gün kızgınlık anında eğer benden önce ölürsen mezarına kazık çakacağım, kurban keseceğim diye yemin etmişti. Kocası memurluktan emekli olduktan sonra çok fazla yaşamadı zaten. Emekli olunca karısının zorlaması ile kendini bağ bahçe işlerine fazla kaptırınca bünyesi fazla dayanamadı. Uzun süre hasta yattı. Hakkın rahmetine kavuştuğu zaman kadın hala o ettiği yeminin peşinde idi. Çocukları zorla ikna ettiler böyle bir yanlış yapmaması için. Zorlada olsa ikna oldu.
Aradan zaman geçip çocuklar başka şehirlere yerleşince kadın yalnız kaldı. Çocuklarına şöyle demeye başladı:
“Çocuklarımın eşlerinizin kıymetini bilin. Ben babanızın kıymetini bilemedim. Babanız Cumhurbaşkanı gibi adamışta ben kıymetini bilememişim !"

.a

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder